Like the Flowing River

Be like the flowing river,
Silent in the night.
Be not afraid of the dark.
If there are stars in the skys, reflect them back.
If there are clouds in the sky,
Remember, clouds, like the river, are water,
So, gladly reflect them too,
In your own tranquil depths.

-Manuel Bandeira-

F.R.O.G.

Frog Pictures, Images and Photos

T.I.M.E.

OnTaR!O, CaNaDa t!Me

MALAYSIA

The Climb

Wednesday, May 6, 2009

Double Happiness

PART 2

Precious gift from Heaven

Our new inspiration, our new hope.. sume kat budak kecik ni. Moga semuanya dipermudahkan Allah.

this are pictures from first scan (12 weeks) at KGH. Hope to see u again in second scan on August. We love u..










Double Happiness

PART 1

Sometimes, pictures speak louder than words. Malas nak cite panjang2, tgk je la gambar2 ni. Masa terhad sebenarnya coz I'm still in d lab, waiting for my samples.

a. Besday Hubby ke 26. Celebrate kat Lake Ontario ngn Kak Ila n Azri n lupe lak 'budak kecik'. hehehe.. Moga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki n jadi papa yg baik utk 'budak kecik' tau.


Menu kami: bihun goreng siap ngn bwg goreng, sambal belacan n satay..


Kek besday boy from Dairy Queen.. sgt sedap.. lapisan aiskrim coklat kat bawah, coklat caramel tgh2 n aiskrim vanila kat atas. Bukan sponge cake mcm kat Msia. hehehhe.. lupa daratan lak.


masa ni masih lg morning sickness, tp sebab makan ramai2 jadi selera lak.


Ni la Msian kat Queens. Very small community.. Tp xpe, hubungan kami erat.


Gambar kami 'bertiga' kat depan umah kak ila. banyak sgt bunga.. jeles ngn kak ila.





Sunday, April 19, 2009

Entry kali ni actually nak kenalkan my supervisor (Prof J. HUgh Horton) or lebih mesra kami panggil Hugh. Ni permintaan dari Kak Hanis la, nak sgt tgk kecomelan Hugh yg mmg xleh disangkal lg, tp malangnye i xde gmbar baru. huhu..

Masa mula2 'berkenalan' dgn Hugh ni, dah terasa dia ni sangat la baik orangnye. Sa mesti setuju punye. Dari hal belajar sampai la urusan nak dapatkan apartment, nak amik kat airport sume die yg uruskan. Malangnye, i tolak tawaran dia nak amik kat airport coz Kak Ila pun offer gak. Ms tu pk lg comfortable kalo org kite yg amik kat airport. Dah sampai cni ngn cuaca yg extreme sejuk (max -35C) masa winter, dia dah pesan awal2 u should have more clothes and just let me know if you need something. Alamak terharunye...

Utk research, 2 bulan pertama mmg i x masuk lab coz nak focus pd coursework tp masa tu Hugh banyak bg buku for d introduction of colloid and surface science. Tiap2 minggu kami akan ada individual meeting n dari situ la dia akan pantau progress kami. So, x la melencong dari research plan. Sampai la skrg, Hugh ni jenis yg conduct kami step by step. Tiap kali nak pakai alat dia akan bg training dulu termasuk la bile nak pakai penunu bunsen. hehhe...

Lab meeting ngn Hugh, dia bgtau dia naik pangkat to Dean of Applied Science start July 1st, 09 so dia akan sangat la bz. n dah pesan awal2 pd kami kalo ade apa2 masalah bincang ngan group dulu coz nnt kami dah susah nak jumpa dia macam sekarang. Always available kat bilik. Ada masalah kecik2 pun gatal g ngadu kat dia. hehe..


xtau la gambar zaman bila ni.Hugh nampak tua. Sebenarnya sgt la smart..

Gambar ngn ex-students.. sume x kenal.. kena bgtau Hugh suh update website dia. Ni gmbar amik kat website.



Dr Crudden (baju merah kat depan tu) sgt la banyak tolong i utk sintesis. Thanks.. Tp dia salah sorang killer kat Queens ni. huhu

Ni la Steve, kawan baik sepanjang nak sintesis. Student Dr Crudden yg dah 5tahun wat phD. mmg terer giler bab2 sintesis ni (n ensem guy too). Slalu pandang muka dia, mane tau nnt baby kuar mata biru macam Steve. hehe

Thursday, April 16, 2009

Summary for a month!

It has been a long long time since my last post on March 09. About a month I left my blog smp dah bersawang. huhu.. A lot of big things happened to us but I just don't have time to update my blog. Biase lah, hidup sebagai student phd ni sungguh menyiksakan. haha.. and having 3 presentations in 2 weeks really make me like crazy. last week I'm finished with the course, means that 40% of the evaluation goes to final exam. Gosh, I'm not doing well since I skip the class for 3 times out of 7 classes. It was so boring, 3 hours lecture is not good for me because I only can focus on the lecture for half an hour. After that, ape lg berdrama la... I know the fact that, I can get a lot of benefit from this course since my research also in material and surface science. I will get involve with instruments like AFM, SEM, Auger and so on, but it's too late to regret. haha..


14, 15 March 09:

That was our first wedding anniversary. Same pulak ngan besday Sabeq. Memang xleh lari la seumur hidup. Mesti ingat punye..Dah setahun rupenye kawin, x sedar mase berlalu.. ceewaahh... Utk celebrate anniversary kami, we went to Mango Restaurant with Kak Ila (Thai foods), Malaysian Restaurant xde, Thai pun boleh la, jiran Malaysia. huhu.. I didn't snap any pictures there, (rugi2!!). But makanan boleh la tahan, shrimp tom yam with mango salad (org melayu panggil kerabu mangga) and banana fried with honey.. nyam2...

The next day, we went to the mall and Walmart.. saje jalan2 makan angin. dah penat rayau2, berhenti makan jap kat Chinese Restaurant and then sambung balik g wallmart sebab nak beli langsir baru. Rupa-rupanya bukan langsir je yang dibeli, finally we spent almost $250 at Wallmart. huhu.. Plan balik nak naik bas tukar naik teksi. Banyak sangat barang nak bawak. Siap beli toto baru lg. haha.. Makin lena la tidur...

Balik dari bandar, I got a big surprise... Attention guys.. I'm ready now to announced that!

single line: not pregnant

Double: pregnant

Mine was double, so what else to say.. This is our big present for 1st anniversary. So, to make it confirmed we went to Student Health Centre and get another test by doctor. Yeah, that's right, I'm pregnant. Mmg hepi giler and all the doctors and stuff there keep saying congratulation, enjoy your moment and sudahnye x pasal2 satu klinik tu tahu.

Start from there, I'm having a very bad morning sickness, loya n muntah tu jadi perkara biase. I can't eat or smell foods, so I'm just living on fruits for a couple of the weeks. But now, dah ok skit.. Dipermudahkan Allah, my supervisor sgt la baik, xde nak marah coz getting pregnant just after 3 months I cames here. He's very supportive and his routine question now changed from 'how are you' to 'how's your baby?'.. cute eh?

Easter day 09

It was a long holiday for the Easter day. We were planning to have some good activities, hang out with friends but keadaan x mengizinkan bila I muntah2 teruk. So, duduk umah je la. Kesian kat hubby sebenarnya, boring duk umah.. Ape nak wat..

So, here is our activities in the evening..

Jam

Gelang kawin



Cincin risik n tunang


Ni Full House versi Melayu.. hehe.. Cik Sabiqah jangan jeles... HAHAHA..Al-maklum lah, dah lame x pakai barang emas, duk kat lab je watpe nak pakai..


Last one, g berkelah kat Lake Ontario pagi td sebab suhu dah tak sejuk.. Mat saleh pun dah ramai bersidai. kalau UMT campus by the sea, Queen's ni campus by the lake. Mcm UMT gak, jalan belakang ni dah dekat sangat ngan Lake. Ingat nak tgk bunga tp malangnya tulipbelum tumbuh. Baru nampak daun. huhu


Bekal muffin n coklat.


Thats all for now. Cau..

Sunday, March 8, 2009

The Chicken Rice.. Bukan Sekadar Nasi Ayam

Smlm kami bertiga wat nasi ayam special.. hahhaha.. mengidam kot. Actually dari mggu lps plan ngn kak ila nak wat nasi ayam, tapi memandangkan Kak Ila tersangat la sibuk, so kami wat la mggu ni. Dulu mase duk Msia x pernah wat langsung nasi ayam, tau makan je. Bile dtg cni, macam2 teringin nak makan. Nasi ayam la, nasi dagang, nasi lemak, tempoyak n budu. huhu.. nasib baik la budu tu x reti nak wat.kalo pandai try gak agaknye. Otak dah beku sbb dah lame x mkn budu. hihi.. Banyak giler teringin nak makan, n yg terbaru my hubby teringin nak makan sate sbb aritu g Food Basic jumpe satay segera. Best je nampak, kalo la halal kan best.... so pesanan kpd sape2 yg lum fly tu, mkn ape yg rase nak mkn kat Msia, xpun belajar la masak ur fav foods, senang nnt. huhu


Ok, back to d story, sbb teringin sangat nak makan, tanye la mak mertua i cara2 nak wat nasi ayam. tergelak je dia. Mane xnye, mak mertua pandai masak tp menantu die bute kayu pasal masak. Mcm langit ngn bumi.haha.. Dah dpt resepi, ari Khamis lepas hubby g downtown cari barang. Tp lupe pulok nak beli ayam.. bahan yg plg utama. hahaha.. so bncg2, decide wat ari Ahad sbb ari Sabtu tu leh g cari ayam dulu kat Masala. Nak g ari Jumaat mmg xsempat la.. banyak keje beb. But then, sabtu pagi Kak Ila call ckp nak wat nasi ayam arini coz Ahad dia bz nak masuk lab. Sbb ayam xde, kak ila pun bawak la ayam.. hehe..klakar ek.. Tetamu yg bwk ayam.


Start masak kul 12 lbh, kul 3 baru leh makan. lame giler duk dapur. bukan nye ape sebenarnye.. Byk bergosip. huhu.


dah siap.. dah boleh makan..




Ni dia buktinya.... siap wat bergedil lg. Sedap....

Thursday, March 5, 2009

Cite pasal snow skit n ketensionan

entry sa n ila pasal salji kali ni.. hahaha.. i pun nak cite pasal salji gak. xpe kan?? hahahah..
not much to say, we're still in winter mood, cume alhamdulillah winter kat cni xla sesejuk di Alberta. Tabik spring la kat Sa, kulit ehem2 rupenye..

Minggu ni weather x menentu, ari isnin n selase aritu sgt la sejuk (-19c bt feels like -25c sbb windy).. dah kire sejuk la kat sini, sampai mase tggu bas meleleh2 air mata. arini sgt la warm suhu x minus, salji dah mencair. tp dlm umah ni lak yg makin sejuk coz bile suhu let say 5c and above, diorg akn slowkan heater kononnye takut kite panas. aiih... esok n smp ujung mggu ni suhu dijangka in range 5c to 11c. suhu tertinggi dicatat sepanjang duk cni. harap2 ramalan ni tepat.

enough with that, nak cite pasal lab lak. agak nye ni la dugaan pertama for my phd study. igtkan dah settle ngn masalah nak sintesis yg sgt rumit tu, rupenye x. huhu.. mggu lepas baru je order my starting material for sonogashira rxn which is C12 alkyne with alcohol-terminated. mase nak search company tu dah la susah,at last ade la 1 company dari US. igtkan leh la start lab dlm mggu ni, then i dpt email dari Chemistry Store pasal mende alah tu. harge die $16000 for 100mL. xkan la Hugh nak belikan. bincang punye bincang hugh suruh sintesis sendiri bende tu. then i terfikir, kalo bende tu sng2 nak sintesis xkan harga dia smp $16000 ek? Or what do u think? Dr Crudden bg idea about the syhthesis, n hugh setuju, so ape nak wat.... the new route for the synthesis skrg dah jd 9 steps instead of 4 or 5 at the beginning.

Hopefully mggu dpn dah leh mulekan lab. Doakan mg dipermudahkan segalanye n tetap hati dlm menempuh dugaan wat phd ni. I'm really not in a good mood now. Nasib baik la ade suami. hahaha.. Ni la rahmat nye.. Thanks hubby and thanks to Allah swt for this very precious 'gift'.

Thats all for now. bye!

Saturday, February 21, 2009

Things to do:

1. A new plan for synthesis:

It tooks me about one and half month just to think about a new route for the synthesis of ----. I need to change the procedure for 3 times before it does begin. The first one is to used t-BuLi to substitute Br- group at C4 benzene ring. T-BuLi is very dangerous since it can blow out in a second because of limited handling efficiency and nak dijadikan cite, a grad student from California died because of that. So, Hugh decides not to take any risk and asked me to think a new route to replace t-BuLi. Gosh… The second plan was to used Grignard Reagent, pun xjadi due to my target compound is C12 (long chain) and low yield percentage. Finally, I try to proposed sonagashira rxn that involved aryl bromides and alkynes terminated by alcohol group. Seems like it can be done, so kene la list down ape chemicals nak pakai n order it.
2. NMR training:
I should go to NMR training since I’ll used it in short time to for my starting material. It should be today, and xde sebab yg kukuh I g batalkan training tu. Bodo giler.

3. Report Mass-Spec:

Due date for this report is Feb 28th tp skrg baru siap 1 muka surat. Xtau la apesal slow sgt.
4. Problem Set Mass-Spec:

Problem set is another assignment carried 30% of the total score. It has 9 killer questions and nmpk gayenye baru ade 1 soalan yg leh dijawab. Damn... I really need someone’s help. Sape yg power rangers dlm Mass spec, tlg la hulurkan pertolongan.

5. Present meeting group:

It’s probably on March 23rd. Hugh asked me to give a talk about my research and share with other group members especially about the synthesis. Adei… x nmpk bayang lg nih!

6. Presentation for scientific Communication:

It’s on March 27th, 4 days after meeting group. Campur ni 4 presentation dah within 3 months. Giler btl.. Tu la, dah ni jalan yg dipilih, ikut je la.. (Ayat mek sarah).

7. Submit Seminar Critiques and abstract:

This is for Scientific communication course where we need to give some critiques about the seminar department in terms of their slides, skills and so on. Masalahnye, yg bg presrentation tu sume prof2 yg mmg dah expert. Slide pun cantik2. so the comment is: Very good presentation. Tp xkan same je utk sume??

8. Conference??

There will be a Conference on Surface Chemistry (end of May) and will be held in MCMaster University, Hamilton. Hurrreeeeeyyy.. This is my first conference.

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks Design