Like the Flowing River

Be like the flowing river,
Silent in the night.
Be not afraid of the dark.
If there are stars in the skys, reflect them back.
If there are clouds in the sky,
Remember, clouds, like the river, are water,
So, gladly reflect them too,
In your own tranquil depths.

-Manuel Bandeira-

F.R.O.G.

Frog Pictures, Images and Photos

T.I.M.E.

OnTaR!O, CaNaDa t!Me

MALAYSIA

The Climb

Thursday, March 5, 2009

Cite pasal snow skit n ketensionan

entry sa n ila pasal salji kali ni.. hahaha.. i pun nak cite pasal salji gak. xpe kan?? hahahah..
not much to say, we're still in winter mood, cume alhamdulillah winter kat cni xla sesejuk di Alberta. Tabik spring la kat Sa, kulit ehem2 rupenye..

Minggu ni weather x menentu, ari isnin n selase aritu sgt la sejuk (-19c bt feels like -25c sbb windy).. dah kire sejuk la kat sini, sampai mase tggu bas meleleh2 air mata. arini sgt la warm suhu x minus, salji dah mencair. tp dlm umah ni lak yg makin sejuk coz bile suhu let say 5c and above, diorg akn slowkan heater kononnye takut kite panas. aiih... esok n smp ujung mggu ni suhu dijangka in range 5c to 11c. suhu tertinggi dicatat sepanjang duk cni. harap2 ramalan ni tepat.

enough with that, nak cite pasal lab lak. agak nye ni la dugaan pertama for my phd study. igtkan dah settle ngn masalah nak sintesis yg sgt rumit tu, rupenye x. huhu.. mggu lepas baru je order my starting material for sonogashira rxn which is C12 alkyne with alcohol-terminated. mase nak search company tu dah la susah,at last ade la 1 company dari US. igtkan leh la start lab dlm mggu ni, then i dpt email dari Chemistry Store pasal mende alah tu. harge die $16000 for 100mL. xkan la Hugh nak belikan. bincang punye bincang hugh suruh sintesis sendiri bende tu. then i terfikir, kalo bende tu sng2 nak sintesis xkan harga dia smp $16000 ek? Or what do u think? Dr Crudden bg idea about the syhthesis, n hugh setuju, so ape nak wat.... the new route for the synthesis skrg dah jd 9 steps instead of 4 or 5 at the beginning.

Hopefully mggu dpn dah leh mulekan lab. Doakan mg dipermudahkan segalanye n tetap hati dlm menempuh dugaan wat phd ni. I'm really not in a good mood now. Nasib baik la ade suami. hahaha.. Ni la rahmat nye.. Thanks hubby and thanks to Allah swt for this very precious 'gift'.

Thats all for now. bye!

4 comments:

Hanis MY said...

takpers..seme org ada dugaannya.. i klu nak cite hari2 pom ada tau tapi pendam sajalah...kalau dah ada guidance dr 2 org pro tu, insyaAllah ok la tu..cheer up my dear

sabiqahAnuar said...

waaa sonotnya warmer sana, sini pon unpredeictble even ade forecast pon, hehhe

huhu jange sedei2, takpo, nt mg lei balik mMesia nt jadi pakar sintesis, lei ganti prof ikram kat ukm r 'sapo2' kat umt tu hok dgar cito terer sintesis ni, huuuu...insyaAllah..ak pon pening nk jerik ni, waaaa...

ps. amboiii siap untung zul- lamer masuk blog- ehs kem slm laki mg tu, heheheh...

fadhilah said...

lama tak update mesti busy nih...
goodluck! jgn putus asa.

alice in wonderland said...

kak hanis, xtau la ape nak ckp. hrp2 dpt la sintesis bende tu. huhu.jgn meletup lab tu dah la.

mek,aku xmboh ganti prof ikram,x trcapai di akal,tkt giler dulu..hahha.. cuace ok dah kat cni,tp dgr kate ade lg 1 ribut salji.pasni abis la winter.best.........

kak fadhilah, bz ngn course n presentation yg berlambak. doakan sumenye ok.bile dijangka fly?

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks Design